Είναι βρώμικος ο Αμβρακικός;

Κάθε φορά που συζητάω για τον Αμβρακικό με γνωστούς και φίλους από την περιοχή, καταλήγουμε σχεδόν πάντα στο συμπέρασμα ότι η θάλασσά μας είναι βρώμικη. Αλλά για να γίνω πιο σαφής, αυτά που κυρίως ενοχλούν είναι τα πολλά φύκια και η θολότητα των νερών. Είναι όμως όλα αυτά χαρακτηριστικά που καθιστούν μια θάλασσα βρώμικη;

Ας πάρουμε για αρχή την θολότητα των νερών. Ο Αμβρακικός είναι μια ιδιαιτέρως κλειστή θάλασσα με ένα μικρό άνοιγμα στο Ιόνιο που δεν επιτρέπει την συχνή ανανέωση των νερών του. Μια θάλασσα στην οποία εκβάλλουν πολλά ποτάμια και χείμαρροι. Έτσι ο κόλπος γίνεται πολύ πλούσιος σε ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν με συνέπεια την θολότητα των νερών. Η θολότητα όμως από μόνη της δεν καθιστά μια θάλασσα βρώμικη, την καθιστά όμως σίγουρα αντιτουριστική.

Μάλιστα, τα λιβάδια ποσειδωνίας, τα γνωστά μας φύκια, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένας σημαντικότατος παράγοντας που καταδεικνύει την υγεία ενός θαλάσσιου οικοσυστήματος. Στον θολό, μάλιστα, Αμβρακικό τα λιβάδια αυτά, για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με το ηλιακό φως, εκτείνονται στη ρηχή ζώνη της ακτογραμμής. Ανάμεσα στα φύκια μάλιστα υπάρχει μια στρατιά από διάφορα όστρακα, σφουγγάρια, καβούρια, αχινούς και πολλούς άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Αλλά και τα βράχια στον Αμβρακικό είναι γεμάτα από μύδια, καλόγνωμες, στρείδια και πολλά άλλα όστρακα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους καταδεικνύουν την πολύ καλή ποιότητα των νερών όπου διαβιούν.

Αν σε όλη αυτή τη ζωή προσθέσουμε τα πλούσια ιχθυαποθέματα του κόλπου και τους ακμάζοντες πληθυσμούς από Caretta Caretta, πράσινες χελώνες και δελφίνια, τότε έχουμε μια θάλασσα γεμάτη αξιοθαύμαστη ζωή. Τα δε παράκτια οικοσυστήματα του Αμβρακικού, πλούσια σε ορνιθοπανίδα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και προστατεύονται από την Συνθήκη Ramsar.

Οι παραλίες μας, από την άλλη, μοιάζουν βρώμικες, γεμάτες ξύλα και σκουπίδια. Και ενώ τα καλάμια και τα ξύλα είναι φυσικά υλικά, τα διάφορα πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια μιας χρήσης, σακούλες και πολλά άλλα πλαστικά κατακλύζουν τις ακτές μας. Όλο αυτό το σκουπιδαριό βέβαια, προς το παρόν δεν επηρεάζει σημαντικά την ζωή στον κόλπο, δηλαδή δεν κάνει αυτομάτως βρώμικο τον Αμβρακικό. Δείχνει όμως πολλά για την δική μας συμπεριφορά, μια συμπεριφορά τουλάχιστον ανεύθυνη. Φυσικά τα πλαστικά απορρίμματα είναι ένα πρόβλημα των θαλασσών ολόκληρου του πλανήτη. Όμως για άλλη μια φορά κάνει την θάλασσά μας να δείχνει πολύ, μα πολύ αντιτουριστική.

Με λίγα λόγια, ο Αμβρακικός είναι μια αντιτουριστική θάλασσα και θα παραμείνει έτσι, όσο ο κόσμος αναζητά στις διακοπές του κρυστάλλινα νερά χωρίς φύκια και “ενοχλητικούς’’ θαλάσσιους οργανισμούς, όπως οι αχινοί - αλλά και, φυσικά, χωρίς σκουπίδια.

Όμως, σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πια τεράστια, όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά αυθεντικότητα τοπίων, περιπέτειες στην φύση και μοναδικά οικοσυστήματα. Και ο Αμβρακικός είναι μια θάλασσα που μπορεί να τα προσφέρει αυτά. Γιατί, πχ, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πιθανό να δεις δελφίνια λίγο έξω από την ακτή ή να κάνεις μπάνιο παρατηρώντας θαλάσσιες χελώνες. Δηλαδή να έρθει πιο κοντά, σε επαφή με την φύση. Αυτός ο κόσμος είναι ένα target group συνεχώς αυξανόμενο. Όσο για το αν τελικά είναι βρώμικος ο Αμβρακικός, απλά και μόνο ας αναλογιστούμε αν και κατά πόσο μια θάλασσα τόσο πλούσια σε ζωή μπορεί να είναι βρώμικη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μπούκα, πόσους;

Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού, ένα μουσείο για τον Βάλτο!

Τα βουναλάκια!