Τα βουναλάκια!

Τα βουναλάκια* είναι ένα τοπόσημο με μεγάλη βαρύτητα για τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι να τρέχω εκεί σχεδόν καθημερινά για παιχνίδι, αλλά και για "δουλειά". Εκεί παίζαμε με τα φορτηγάκια, εκεί χτίζαμε σπιτάκια στις μερχιές, εκεί κάθε άνοιξη παίζαμε βαρελάκια, εκεί κάναμε άλματα με τα ποδήλατα. Από εκεί πηγαίναμε τις αγελάδες που είχαμε τότε κάθε πρωί στο λιβάδι και από εκεί πηγαίναμε με τον παππού μου στα πρόβατα μέχρι την Παναγία. 

Μέχρι κάποια ηλικία νόμιζα ότι υπήρχαν μόνο και μόνο για να έχω ένα τόσο ιδιαίτερο τοπίο για να παίζω. Γνώριζα ότι το ράμα* είχε φτιαχτεί για να αποτρέπει την θάλασσα από το να μπαίνει στο χωριό και αργότερα κατάλαβα ότι τα βουναλάκια είναι η φυσική του συνέχεια. Το ράμα, τα βουναλάκια και οι αύλακες, μεταξύ άλλων, είναι ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να αποτρέπει την από την θάλασσα πλημμύρα του χωριού. Δεν γνωρίζω από ποιόν φτιάχθηκε και πότε αλλά για πάρα πολλά χρόνια αυτό το αντιπλημμυρικό έργο έκανε την δουλειά του τόσο καλά που μέχρι τα 27 μου δεν είχα δεί ποτέ την Μπούκα να πλημμυρίζει, δεν καταλάβαινα γιατί τα γύρω χωριά μας λέγανε λασπιάδες και όλα αυτά περί πλημμυρών ήταν ιστορίες των παλιών. 

Μέχρι που το 2010 μας κάνει ποδαρικό με δυνατούς νοτιάδες και έντονες βροχοπτώσεις. Η θάλασσα άρχισε να μπαίνει στο χωριό από παντού, στην κατασκήνωση και στο βαλτάκι, αλλά κυρίως από το ράμα και παρακάτω. Μέχρι και στις ειδήσεις των 8 γίναμε θέμα. Και φυσικά η τότε δημοτική αρχή έδωσε υποσχέσεις ως οφείλει κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της. Από τότε μέχρι σήμερα ακούσαμε πολλές μεγαλοστομίες, πολλές ειρωνείες και δικαιολογίες και καλύτερα ας μην συνεχίσω για το τι άλλο ακούσαμε, γιατί θα παρεκτραπεί η κουβέντα. Σημασία έχει ότι έκτοτε η θάλασσα μας έχει κάνει πολλές φορές επίσκεψη στους δρόμους, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις του χωριού και δεν έχουμε δει ούτε μισό έργο για την αποτροπή αυτής της κατάστασης. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη αντιπλημμυρικών έργων για το χωριό που να λαμβάνει πια υπόψιν πολλές παραμέτρους. Όπως την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την προστασία του χωριού και των κατοίκων αλλά και την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων που περιβάλλουν την Μπούκα. Και έπρεπε αυτά να είχαν γίνει χθές, γιατί πλέον η θάλασσα μπαίνει στο χωριό 2-3 φορές κάθε χρόνο, άλλοτε πολύ, άλλοτε λίγο. Οι αιρετοί μας νοιώθουν έστω λίγη ντροπή; 

Οι φωτογραφίες από drone που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι αποκαρδιωτικές. Τα βουναλάκια ίσως αντέξουν λίγο ακόμη, εμείς αντέχουμε άλλο την απραξία; 

Βίντεο με τις τελευταίες πλημμύρες: https://youtu.be/SGgZAiQdyn8

*Τα βουναλάκια είναι αναχώματα ύψους περίπου 1,5 με 2 μέτρα που μαζί με το ράμα, το οποίο είναι πέτρινο τοίχος κατά μήκος της παραλίας του χωριού, περικυκλώνουν το χωριό με στόχο να αποτρέπουν την θάλασσα να πλημμυρίζει το χωριό. Μπροστά από τα βουναλάκια υπάρχουν και αύλακες που πιθανότατα το χώμα από το οποίο είναι φτιαγμένα τα αναχώματα προέρχεται από αυτούς τους αύλακες. Επίσης στα αντιπλημμυρικά αυτά έργα συγκαταλέγονταν και ένα αντλιοστάσιο που πλέον έχει διαλυθεί και στην θέση του έχει γίνει το γραφείο του Μορφωτικού συλλόγου. Οι αύλακες σε πολλά σημεία έχουν μπαζωθεί για να γίνουν δρόμοι, τα αναχώματα έχουν σπάσει και οι μερχιές στο βαλτάκι, ένα φυσικό μέτρο προστασίας από τις πλημμύρες καθώς με το ριζικό τους σύστημα συγκρατούν το χώμα, κόβονται συνέχεια. Έτσι οι συνέπειες θα είναι ολοένα και χειρότερες για τους κατοίκους, τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κανένα άλλο σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο ενώ η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και οι κακοκαιρίες γίνονται ολοένα και πιο έντονες. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μπούκα, πόσους;

Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού, ένα μουσείο για τον Βάλτο!